Jdu stále nahoru, těší vítěze bratislavského maratonu Jiřího Čípu - Český běh

13. 5. 2018, Tomáš Nohejl, foto: teamrunning.cz

Začátkem dubna si připsal druhé vítězství na prestižním městském maratonském podniku a zároveň se časem 2:22:15 vyhoupl do čela letošních českých tabulek na královské trati, kde vydržel až do Prahy o minulé neděli. Brněnský vytrvalec Jiří Čípa ovládl pořadí 13. ročníku ČSOB Bratislava Marathonu, a přesto že by rád své osobní maximum příští rok znovu vylepšil, tím hlavním jsou pro něj pořád trailové závody.

Jak hodnotíte své vystoupení na letošním bratislavském maratonu a jak budete na tento závod vzpomínat?
S maratonem v Bratislavě jsem velmi spokojený. Chtěl jsem běžet pod 2:23, což se mi povedlo. I když podmínky nebyly úplně optimální a zdejší maraton nepatří asi k těm nejrychlejším, podařilo se mi udržet nastavené tempo po celý závod, a toho si cením. K tomu jsem navíc dokázal vyhrát a zopakovat předloňský titul, což bylo příjemným plusem. V tomto ohledu budu na závod vzpomínat v tom nejlepším.

Přizpůsobil jste letošní Bratislavě nějak speciálně svou přípravu?
Stejně se připravuji na sezonu už nějaký rok, když se přes zimu věnuji hlavně tréninku na jarní maraton a poté z této přípravy čerpám do dalších závodů. Proto si také vybírám právě Bratislavu, která pro mě má příznivé datum konání.

Čas 2:22:15 patří v současnosti ke špičkovým českým maratonským výkonům. Je to pro vás impulz třeba pro vaše další běžecké cíle? A jaké jsou ty aktuální?
Nevím, jestli přímo impulz, ale určitě dobré potvrzení, že výkonnostně jdu stále nahoru, což je příjemné vědět. Moje ambice vycházejí z možností, které mám. Dávám si cíle, jež jsou reálné. Každopádně letos už asi silniční maraton nepoběžím a na příští rok se snad opět pokusím trochu vylepšit svůj osobní rekord. Co se týká letošních cílů na silnici, tak bych chtěl ještě o něco zrychlit na půlmaratonu a desítce, které nemám zaběhlé tak, jak bych si představoval. Ale nevím, jestli se k těmto distancím vůbec dostanu, popřípadě v jaké fázi to bude. Ale i kdyby to nevyšlo, svět se mi nezboří.

Pouhé dva týdny po bratislavském triumfu jste zvítězil i v Brně na půlmaratonu opět ve velmi dobrém čase 1:08:51. Jak moc tak brzký start po maratonu bolel a jak jste zvládl regeneraci mezi těmito dvěma závody?
Brněnský půlmaraton mám rád, protože ho pořádá můj klub a je zde vždy výborná atmosféra se spoustou fandících lidí. Běžel jsem ho bez přípravy a vlastně jsem byl sám zvědavý, jak dokážu zregenerovat. Nakonec jsem si ho užil a i přes poměrně velké teplo a trochu pocit únavy nedopadl časově špatně. Takže se mi asi podařilo zregenerovat vcelku dobře.

Jaké další starty v nejbližší době plánujete a s jakými ambicemi?
V sobotu 12. května mě čeká mistrovství světa v ultra trailu ve Španělsku, kde se pokusím zaběhnout pěkný výsledek. Poté se chci připravit na světový šampionát v běhu do vrchu na horském maratonu v Polsku, který je na konci června. Během přípravy na tento závod a i po něm bych chtěl absolvovat ještě pár závodů v českém trailovém prostředí, které mám moc rád, a také vyrazit na Dolomites Skyrace do Itálie plus nějaký závod na Slovensku.

Takže právě trailové závody jsou pro vás ty „nej“?
Je to tak, nejlépe se cítím na kratších ultra trailech s délkou okolo 50 kilometrů. Obecně mě ale baví většina běhů od deseti do šedesáti kilometrů, přičemž každý má něco do sebe a na každém si dokážu najít to své. Ať už se jedná o závody silniční, trailové či horské. Naopak atletickou dráhu třeba nemusím a vlastně skoro vůbec neběhám.

Kolik času aktuálně věnujete tréninku a jak se vám jej daří skloubit s dalšími aktivitami, jako jsou práce, rodina nebo další koníčky?
Běhání je v tomto ohledu velmi přívětivé, protože v průměru s dvanácti hodinami týdně dokážu odtrénovat to, co potřebuji. Naštěstí mám práci v rozumné vzdálenosti od domova, takže spojuji příjemné s užitečným a většinu kilometrů můžu odtrénovat cestou z a do práce. Takže mi zbývá i dostatek času na rodinu a koníčky. Nicméně i tak bych chtěl poděkovat za podporu a trpělivost své rodině. Dále mému sponzorovi Salomon/Suunto za výbavu, bez níž by to nešlo tak, jak to jde, výživě Powerbar a klubu Behejbrno.com. A v neposlední řadě všem příznivcům, kteří mi fandí.

Jiří Čípa

Narozen: 17. června 1985
Team: Salomon/Suunto
Klub: Behejbrno.com
Práce: projektant strojní technologie vodních elektráren
Rodiny stav: ženatý, 1 dítě

Největší úspěchy: 1. místo: Jesenický maraton, Hostýnská osma, ČSOB Bratislava Marathon, Dolomity Extreme trail (Itálie), Valašský Hrb, Brněnský masakr, Kraličák skyrace, MČR Hyundai Perun Skymarathon, Boskovické běhy, Agrofert run, Brněnský 1/2maraton, Valašský hrb, Winter Ještěd skyrace; 8. místo World Championship ultratrail (Itálie) a European Championship Sky classic (Španělsko)
Běžecká maxima: 5000 m – 15:19, 10 km – 31:09, půlmaraton – 1:08:44, maraton – 2:22:15

Další články

Holešov hostí v sobotu republikový šampionát v běhu na 10 000 metrů
25. dubna 2024 Závody, Petr Jelínek, foto: ČAS - Tomáš Edlman

Holešov hostí v sobotu republikový šampionát v běhu na 10 000 metrů

Moira Stewartová poběží v městě na pomezí Hané a Valašska již o svůj sedmý titul na této distanci. Martin Zajíc se pokusí dokonat zlatý hattrick. Mistrovství bude opět společné se Slováky. Stewartová se vrací na oblíbený šampionát Největší hvězdou mistrovství České republiky na dráhové desítce v Holešově je jednoznačně Moira Stewartová. Svěřenkyně Václava Janouška má ...

Istrijský maraton: prima závodění mezi vinicemi a po mořském pobřeží
23. dubna 2024 Závody, Adam Fritscher, foto: istrski-maraton.si

Istrijský maraton: prima závodění mezi vinicemi a po mořském pobřeží

Kdo hledá nevšední (a přitom dostupné) běžecké zážitky a už je omrzelý z velkých městských závodů, může si dopřát relativně nedaleko od českých hranic zajímavou alternativu. Istrijský maraton na krásném (a také krátkém) mořském pobřeží Slovinska letos oslavil svůj jubilejní desátý ročník. A byla u toho i početná výprava závodníků ...

V Ostravě se chystá v říjnu premiéra mezinárodního maratonu Emila Zátopka
19. dubna 2024 Závody, Šárka Mokrá, EZOG

V Ostravě se chystá v říjnu premiéra mezinárodního maratonu Emila Zátopka

V Ostravě startuje zbrusu nový maraton – na jediném certifikovaném okruhu, s mezinárodní účastní i televizním přenosem. Nese jméno legendárního běžce Emila Zátopka, který byl mimo jiné vyhlášen českým olympionikem století. Jeho součástí bude také 12. ročník Českého běhu žen Ostrava. V sobotu 26. října na Městském stadionu v Ostravě-Vítkovicích odstartuje ...

Hrochová zpět na půlmaratonském trůnu, premiéra Marčíka
14. dubna 2024 Závody, Michal Procházka, foto: ČAS - Jiří Marek

Hrochová zpět na půlmaratonském trůnu, premiéra Marčíka

V Pardubicích byli za teplého jarního počasí korunováni republikoví šampioni v půlmaratonu. Tereza Hrochová po suverénním výkonu získala svůj čtvrtý titul na této trati, Vladimír Marčík se po boji s Jiřím Homoláčem radoval vůbec poprvé. Tereza Hrochová vybojovala týden po startu na půlmaratonu v Praze svůj již třináctý titul napříč disciplínami. Poloviční maratonská ...

V Pardubicích se poběží o půlmaratonské tituly
11. dubna 2024 Závody, Michal Procházka, foto: ČAS - Martin Edlman

V Pardubicích se poběží o půlmaratonské tituly

Pardubický vinařský půlmaraton bude v sobotu 13. dubna opět hostitelem mistrovství České republiky. Hlavní hvězdou bude olympionička Tereza Hrochová, mužský závod nabídne duel Jiřího Homoláče s Vladimírem Marčíkem. Další půlmaraton na otočku Jasnou favoritkou na titul mezi ženami je loni absentující Tereza Hrochová. „Budu se otáčet ze soustředění stejně jako na Prahu, takže opět z plného tréninku,“ vzkázala šampionka z let ...

Třináctý ročník rodinného seriálu RunTour startuje 13. dubna
9. dubna 2024 Závody, RunTour

Třináctý ročník rodinného seriálu RunTour startuje 13. dubna

Šťastná třináctka! Už v sobotu 13. dubna odstartuje nová sezona ČEZ RunTour. Běžecký seriál, vloni co do účasti třetí největší u nás, vstoupí do svého 13. ročníku jako už tradičně v Českých Budějovicích. Zde je pro běžce připravena celá řada novinek v duchu hesla #JERADOSTBĚŽET. I přes navýšenou kapacitu je první letošní závod ...

Pražský půlmaraton ozdobil rekordem Keňan Sawe. Z domácích zvítězili Vebr a Hrochová
7. dubna 2024 Závody, RunCzech

Pražský půlmaraton ozdobil rekordem Keňan Sawe. Z domácích zvítězili Vebr a Hrochová

Vyprodaný 1/2Maraton Praha vyhrál suverénně Keňan Sabastian Kimaru Sawe, který o 23 vteřin vylepšil rekord závodu. Čas 58 minut a 24 sekund je pro něj nové osobní maximum, v historických tabulkách jde o dvanáctý nejrychlejší půlmaraton a nejlepší letošní výkon. Mezi ženami vyhrála Etiopanka Gete Alemayechu Teklemichael. Nejrychlejším českým běžcem ...

Pražský půlmaraton zlákal úřadujícího mistra světa Saweho
3. dubna 2024 Závody, RunCzech, foto: Eduard Erben

Pražský půlmaraton zlákal úřadujícího mistra světa Saweho

Na start sobotního 1/2Maratonu Praha se postaví i úřadující mistr světa na této trati Sabastian Kimaru Sawe. Po boku keňského šampiona z Rigy vyběhnou další zajímavá jména světové atletiky, ale také rekordních 15 500 běžců ze 115 zemí. "Každoročně do Prahy zavítají hvězdní vytrvalci, ale letos je to opravdu absolutní extratřída. ...

provozovatel

partneři českého běžeckého klubu