Na 121. Běchovice se chystá i 54násobný účastník Vladimír Kříž - Český běh

17. 8. 2017, Tomáš Nohejl, foto: pořadatelé , Rozhovory

Až vyrazíte o poslední zářijovou neděli (24. 9.) – tedy ode dneška za měsíc a týden – do Běchovic, podívejte se kolem sebe, jestli náhodou neuvidíte Vladimíra Kříže. Sedmdesátník z Příbrami (*1943), postaví-li se tedy znovu na start, se dotáhne s 55. účastí v historických statistikách na nejčastější účastníky závodu Jaroslava Kočího a Luboše Otčenáška. Poprvé vyrazil Vladimír na desítku z Běchovic na okraji Prahy směrem do centra na Jarov už jako 19letý a od té doby ani jednou nechyběl, ba dokonce i z vojny utekl, aby nevynechal. Z mladického nadšení se postupně stala srdeční záležitost a i jeho příběh neodmyslitelně patří k jedinečné tradici závodu. O chuti a motivaci přidat další běchovické starty, ale i o vzpomínkách na minulost s tímto velkým běžcem je následující rozhovor.

Poprvé jste běžel Běchovice již v roce 1963. V čem byl závod jiný než v letech stávajících, tedy o více než 50 let později?
Kromě tratě skoro ve všem. Běželo se poslední neděli v říjnu, šatny byly v sokolovně, která vyhořela, a bylo nás na startu asi dvě stovky.

Je nějaký konkrétní ročník, na který vzpomínáte z nějakého důvodu obzvlášť rád?
Nejraději vzpomínám na svůj třetí ročník v roce 1965. Utekl jsem na černo přes plot z vojny. Jako kdybych tušil, že by mi pak tenhle ročník moc chyběl. A pak na loňský a letošní, kdy jsem se stal takříkajíc celebritou pro počet startů. Prostě si těch pět minut slávy náležitě užívám.

Jaký je váš osobní rekord z tohoto závodu?
Ten mám z roku 1978, kdy jsem zaběhl závod za 38:22. Pod čtyřicet minut jsem běžel celkem osmkrát.

Máte nějaký recept na sportovní dlouhověkost? Zranění se vám vyhýbala?
Je to s podivem, ale zranění a nemoci se mi vyhýbaly. S věkem se člověk naučí rozumět svému tělu, které dá signál, že už má dost. Také jsem nikdy nepatřil mezi špičku, takže jsem celkově ušetřen.

Máte nějaký nesplněný sen spojený se závodem Běchovice – Praha? A naopak existuje nějaký již splněný sen spojený s tímto závodem?
Prvních pár let jsem doufal, že si zaběhnu mistrovskou kategorii, pak mě to přešlo. A splněný sen? Na ten ještě čekám a souvisí s celkovým prvenstvím, jak v nepřetržitých startech, tak v celkovém součtu. Nechci pokoušet osud, a tak neuvádím, kolik účastí bych chtěl mít. Je ale třeba mít na paměti, že když plánujete něco po sedmdesátce, dosáhnete jenom toho, že rozesmějete Pánaboha.

Ještě dvě účasti vám zbývají k osamostatnění se na čele historických tabulek. Je tato meta cílem, kterého si přejete dosáhnout? Co by to pro vás osobně znamenalo?
Koho by to neinspirovalo? Musím ale také přiznat, že se za mnou formují další běžci, kteří mě budou určitě chtít překonat. Stačí se podívat do tabulek a uvidíte například Miloš Šimona.

Jakou část trati máte nejraději a naopak je nějaká pasáž, u které se těšíte, až ji budete mít za sebou?
Kupodivu mi nevadí Hrdlořezák, horší je potom ta nekonečná část podél tramvajových kolejí. Pak se těším na závěrečnou rovinku, kdy ze sebe vyždímám zbytky sil.

Běháte i jiné závody v průběhu roku?
Teď se v Příbrami běhá seriál závodů Brdský běžecký pohár, je to 23 závodů, z nich jsem letos běžel deset a k tomu ještě čtyři jiné.

Doporučil byste z pozice 54násobného účastníka nějaké změny, které by závodu prospěly?
To je těžké, závod s takovou tradicí musí se změnami opatrně. Vím, že řadě běžců vadí, že již to není čistě národní záležitost, ale většina si už na cizince zvykla.

Proč zrovna Běchovice se staly vaší srdeční záležitostí v konkurenci dalších běžeckých závodů?
Bylo mi 19 let, když jsem je běžel poprvé. V naší mílařské partě u trenéra Miloně Millera ve Staré Boleslavi jsem se stal prvním vytrvalcem. Pak jsem začal běhat delší závody na 15, 20, 25 km a vrcholem je pro mě pět zaběhnutých maratonů. Ale to vše je těžko sdělitelné, kdo ten závod neběžel, kdo nezažil tu nádhernou atmosféru, nemůže pochopit.

Zažil jste v rámci závodu nějaké setkání se zajímavou osobou, které se vám vrylo do paměti?
Ale jistě, v roce 1966, tuším, běžel v kategorii příchozích i Emil Zátopek. Kupodivu nevyhrál, byl druhý. Pamatuji se i na start zpěváka Josefa Zímy, pravidelně se peru s panem exministrem Schlingem, běžel i bývalý premiér Špidla. Naprosto fascinující jsou pro mě výkony pana profesora Pirka. Jak to při svém pracovním vytížení dělá, je mi záhadou. Nejraději ale vzpomínám na akademického malíře Jaroslava Kočího, rekordmana v počtu účastí (spolu s Lubošem Otčenáškem), to byl pravý hrabalovský pábitel, na jeho legendární bačkory, v kterých běhal, nelze zapomenout.

Český rekordman Běchovic Vlastimil Zwiefelhofer k rekordnímu závodu v roce 1975 prohlásil skromně, že měl štěstí na dobrý vítr. Pamatujete si tento ročník, jak to bylo doopravdy?
Samozřejmě, myslím ale, že se vliv větru obecně přeceňuje. Vlastík byl jedinečný talent a dříč, navíc úžasně skromný člověk. Mně se kupodivu moc nevedlo, běžel jsem za 41:25, což byl pro mě do té doby nejhorší čas.

Věříte, že může být v blízké budoucnosti nějakým českým závodníkem rekord překonán?
Jsem přesvědčen, že rekord ještě minimálně pět let bude odolávat, ale byl bych rád špatným prorokem.

Letos jste běžel čas 59:06 minut a loni dokonce 53:53 minut. To je úctyhodný výkon na 73 let. Gratulujeme. Odolá hodinová hranice i v roce 2017?
Před lety jsem si říkal, že až budu desítku běhat přes padesát minut, že toho nechám. No a vidíte, pořád mě to táhne na start, jsem soutěživý typ. Letos jsem na startu neprozřetelně řekl, že bych chtěl běžet pod 55 minut a ejhle, jak to dopadlo. Takže už žádné výkonnostní cíle, zato více skromnosti a pokory.

Co byste popřál běchovickému závodu do příštích let?
O běžce nemám strach, těch přibývá. Rád bych, aby bylo vždy k ruce dost dobrovolníků na pořadatelskou službu a také větší zájem médií.

121. ročník se uskuteční za 37 dní, přihlašování probíhá zde: www.bechovice-praha.cz/prihlaska

Další články

Palestra Kbelská 10 přinesla běžecké jaro i rekordy, vítězí Strnad a Stýblová
3. března 2024 Závody, Tomáš Nohejl, foto: Petr Váňa

Palestra Kbelská 10 přinesla běžecké jaro i rekordy, vítězí Strnad a Stýblová

Jen těsně o 35 kusů se nevyprodala navýšená kapacita 1500 startovních čísel. Jeden z nedávno vyhlášených TOP běhů loňského roku Palestra Kbelská desítka na severovýchodním kraji Prahy i tak nabídla řadu rekordů, v ideálním počasí (13 stupňů, místy slunce a hlavně bezvětří) též bezvadnou atmosféru i s kapelou na startu ...

Stewartová má ze Španělska osobák na desítce
25. února 2024 Závody, text: red, foto: Puma

Stewartová má ze Španělska osobák na desítce

Česká rekordmanka na maratonské i půlmaratonské trati Moira Stewartová si zpestřila přípravu na olympijské hry závodem na 10 kilometrů ve španělském Castellónu, kde doběhla v čase 32:41. Stewartová si tak o tři vteřiny vylepšila osobní rekord na silnici. „Z času nejsem nadšená, ale zároveň nejsem ani zklamaná,“ uvedla Stewartová. Svěřenkyně ...

Pořadatelé běžecký podniků opět oceněni
21. února 2024 , Michal Procházka, foto: ČAS - Jan Houska

Pořadatelé běžecký podniků opět oceněni

Tradičním místem výročního setkání pořadatelů běhů se zástupci Českého atletického svazu a členy Zlatého klubu českých vytrvalců se stává Střelecký ostrov. S impozantním výhledem na Prahu ze zdejšího restaurantu se také pro rok 2023 vyhlašovalo ve čtyřech kategoriích: závody, akce, seriály a festival. Prostory v centru Prahy kousek od Národního divadla ...

Pozvánka na Evropskou konferenci běžeckého byznysu
16. února 2024

Pozvánka na Evropskou konferenci běžeckého byznysu

European Running Business Conference 2024, to je jedinečné setkání specialistů na běžecké odvětví! Připojte se k nám od 8. do 10. listopadu v kultovním kulturním centru Nadace Stavrose Niarchose v Aténách v Řecku, kde se zrodil maratónský závod, zvou pořadatelé. Těmi jsou Evropská atletika a SEGAS (řecký atletický svaz), ve spolupráci ...

Ohlédnutí za uplynulým ročníkem EuroHeroes
19. ledna 2024 , RunCzech a M. Procházka

Ohlédnutí za uplynulým ročníkem EuroHeroes

Loňský ročník běžeckého projektu RunCzechu se skládal ze čtyř půlmaratonů oceněných známkou kvality od Světové atletiky (Road Race Label). Mezi padesátkou elitních evropských uspěla i Tereza Hrochová, která se stala spolu s Němcem Sebastian Hendelem vítězkou série. EuroHeroes, projekt vytvořený RunCzech s cílem najít evropské běžecké hvězdy, se loni (po přestávce ...

Praha–Dobříš: Maraton s puncem tradice se stihl ještě na sněhu
13. prosince 2023 , Tomáš Nohejl (edit a mezititulky redakce), foto: Martin Wawrzyczek

Praha–Dobříš: Maraton s puncem tradice se stihl ještě na sněhu

Překonáte zasněžený brdský hřeben rychleji po svých anebo na běžkách? I tuhle tajenku rozluštili účastníci letošního maratonu z Prahy do Dobříše, který navazuje na historický závod ze začátku minulého století. Jen si to bere místo po prašné silnici po trailových trasách. A v adventním čase. Na měknoucím sněhu v nesmekách i ...

Hrochová a Kovář v TOP 30 evropského krosu
10. prosince 2023 , Petr Jelínek

Hrochová a Kovář v TOP 30 evropského krosu

V belgickém Bruselu proběhl poslední reprezentační vrcholu roku 2023, kterým bylo mistrovství Evropy v přespolním běhu. O nejlepší umístění devítičlenné české výpravy se postarala dvaadvacátá Tereza Hrochová. Hrochová a Kovář mezi třicítkou nejlepších Do ženského mistrovského klání, které měřilo 9 kilometrů odstartovalo celkem 59 závodnic, a tak byla poměrně solidní šance, že si ...

KROSOVÁ ELITA MÍŘÍ DO BRUSELU
7. prosince 2023 , Petr Jelínek

KROSOVÁ ELITA MÍŘÍ DO BRUSELU

V neděli 10. prosince se uskuteční v Bruselu 29. mistrovství Evropy v přespolním běhu. Na startu bude řada špičkových běžců a také devět českých nadějí. Evropský krosový šampionát se do belgické metropole vrací po patnácti letech. Naposledy se zde konal v roce 2008. Belgie pak hostí kontinentální klání v přespolním běhu potřetí. Ještě ...

provozovatel

partneři českého běžeckého klubu