Do Česka a Slovenska míří ambiciózní "zlatý trailový seriál" - Český běh

14. 1. 2019, Pořadatelé

Dva závody u nás, dva u našich východních sousedů, finále při Jesenickém maratonu – to je premiérový ročník národního seriálu Golden Trail, jenž je obdobou světové série a poprvé zavítá letos i na území někdejšího Československa. Pořadatelé do něj vybrali již zavedené podniky, vyznavači běhu v horském terénu se přijdou na své od konce dubna do začátku června, vyvrcholení pak přijde na řadu v polovině srpna. Seriál zaštítili svým jménem Jiří Čípa, Jan Zemaník či Jiří Petr, jenž je koordinátorem projektu u nás. Pětice nejlepších po základní části dostane pozvánku na finále, vítěz celého seriálu pak pořadatelé pokryjí starty na třech evropských podnicích globální série.

Co je Golden Trail Series

GOLDEN TRAIL WORLD SERIES a GOLDEN TRAIL NATIONAL SERIES vznikly s cílem přinést všem účastníkům jedinečný sportovní zážitek a přivést k trail runningu nové běžecké nadšence. Série si rovněž dává za cíl maximálně podporovat a respektovat lidské a sportovní hodnoty, jako jsou rovnost mezi pohlavími, dohled nad zdravím sportovců, transparentnost a čistota ve sportu. V obou případech byly zvoleny závody, které reprezentují to nejlepší z trailového běhání ve světě i u nás.

Videoupoutávka

Golden Trail National Series

Po představení Golden Trail World Series (dříve Golden Trail Series) v roce 2018 pořadatelé pro rok 2019 připravili rovněž GOLDEN TRAIL NATIONAL SERIES (GTNS). Ty se uvedou v některých evropských zemích, vedle Česko-Slovenska také ve Francii či Španělsku. Snahou Golden Trail World series je přivést na své závody skutečnou světovou běžeckou špičku a dát příležitost top běžcům poměřit navzájem své kvality. Golden Trail National Series má stejný cíl – přilákat nejlepší české a slovenské běžce a tím zvýšit i zájem hobby běžců o trail running. Ti nejlepší pak získají pozvánku k účasti ve světové sérii v roce 2020.

Cílem těchto národních sérií je dát příležitost a možnost vyniknout všem místním běžcům a dát jim šanci vybojovat si účast v závodech světové série v roce následujícím a tam poměřit své kvality se skutečnou světovou běžeckou špičkou. Národní série budou podporovat místní závody a účast TOP běžců z daných zemí v nich. Formát každé z národních sérií je stejný: 3 až 5 závodů základní části + finálový závod. Nejlepší běžci základní části Golden Trail National Series budou pozváni, aby se zúčastnili velkého národního finále. Stejně jako v případě GTWS budou i národní série plně respektovat hodnoty jako fair play, transparentnost a čistotu, rovnost mezi muži a ženami a boj proti dopingu ve sportu.

Golden Trail National Series Czech and Slovakia

  1. závod – Salomon Baba–Kamzík Datum: 28.4.2019
    Trasa: 26 km
    Web: www.horskybeh.sk/podujatia-cross-country-baba-kamzik-propozicie
  2. závod – Czech Energy Team Perun Skymaraton Datum: 4. 5. 2019
    Trasa: 41 km
    Web: www.perunmaraton.cz
  3. závod – Salomon Valašský hrb Datum: 25. 5. 2019
    Trasa: 30 km
    Web: www.valasskyhrb.cz
  4. závod – Poludnica Run Datum: 1. 6. 2019
    Trasa: 23 km
    Web: poludnica.run

Finále – Salomon Jesenický maraton Datum: 17. 8. 2019
Trasa: 42 km
Web: www.jesenickymaraton.cz

Cíle a poslání GTNS

Snahou a cílem tohoto ambiciózního a úspěšného projektu je představení profesionálních běžců jakožto sportovců na skutečně vrcholové úrovni, kterými bezesporu jsou. Oslavovat a chránit přírodu a hory, které představují naše hřiště a kde soutěžíme a bavíme se, stejně jako projevit uznání všem úžasným a vášnivým fanouškům, kteří jsou nezbytnou esencí tohoto krásného sportu.

Každý ze závodů seriálu byl velmi pečlivě zvolen s ohledem na jeho historii, atmosféru, sportovní a organizační kvalitu, scenérie a náročnost, kterou nabízejí jak TOP běžcům, tak i běžecké hobby veřejnosti. Jsou to závody, které touží zažít a absolvovat asi každý běžec a které jsou často jako první zapsány v jeho běžeckém závodním kalendáři.

Pravidla pro GTNS CZECH AND SLOVAKIA

Závody zařazené do seriálu GTNS Czech and Slovakia jsou:

  • Salomon Baba-Kamzík (SVK) 04. 4. 2019 – 26 km
  • Czech Energy Team Perun Skymaraton (CZE) 4. 5. 2019 – 41 km
  • Salomon Valašský hrb (CZE) 25. 5. 2019 – 30 km
  • Poludnica Run (SVK) 1. 6. 2019 – 23 km
  • Finále: Salomon Jesenický maraton 17. 8. 2019 – 42 km

1) GTNS – bodování: 1 – 100 bodů; 2 – 88 b; 3 – 78;4 – 72; 5 – 68; 6 – 65; 7 – 62; 8 – 59; 9 – 56; 10 – 53; 11 – 50; 12 – 47; 13 – 44; 14 – 41; 15 – 38; 16 – 35; 17 – 32; 18 – 29; 19 – 26; 20 – 23; 21 – 20; 22 – 18; 23 – 16; 24 – 14; 25 – 12; 26 – 10; 27 – 8; 28 – 6; 29 – 4; 30 – 2.

Závodník se musí zúčastnit a bodovat alespoň ve dvou ze čtyř závodů základní části, aby mohl být pozván a zúčastnit se finálového závodu. Konečné pořadí je dáno součtem bodů za umístění, získaných ve dvou ze závodů základní části (Salomon Baba-Kamzík (SVK) / Czech Energy Team Perun Skymaraton (CZE) / Salomon Valašský Hrb (CZE) / Poludnica Run (SVK) + bodový zisk z finálového závodu (Salomon Jesenický marathon)

Vítězem celé GOLDEN TRAIL NATIONAL SERIES CZECH AND SLOVAKIA se stává závodník s nejvyšším počtem bodů, získaných ve dvou závodech základní části + zisk bodů z finálového závodu. V případě rovnosti bodů rozhoduje:

  1. lepší umístění v jednom ze závodů základní části GTNS Czech and Slovakia 2019
  2. druhé nejlepší umístění v jednom ze závodů základní části GTNS Czech and Slovakia 2019
  3. věk závodníka – vítězí mladší závodník

Po závodě Poludnica Run bude zveřejněno průběžné pořadí, ze kterého vzejde pět průběžně nejlepších mužů a žen. Těchto TOP 5 bude pozváno k účasti ve finálovém závodě – Salomon Jesenický maraton a tím získají zdarma startovné a krytí nákladů na ubytování v místě konání.

2) Kategorie: Pouze mužská a ženská kategorie bez rozdílu věku

3) Odměny: První tři muži a ženy v každém závodě GTNS Czech and Slovakia získají finanční odměny ve výši 5000 – 3000 – 1000 Kč. Celkový vítěz a vítězka GTNS Czech and Slovakia získají pozvání k účasti ve třech evropských závodech GOLDEN TRAIL WORLD SERIES v roce 2020. Kromě poskytnutí startovného pro zvolené závody jim bude poskytnuta rovněž finanční podpora na dopravu a pobyt.

Jednotná grafika a branding

Se sérii GTNS je spojená jednotná grafika, která bude použita jak při předzávodní kampani, tak přímo v místě jednotlivých závodů. Před každým závodem budeme na Facebooku jednotlivě představovat top závodníky. Budeme informovat o jejich aktuální pozici v GTNS sérii a o dalších zajímavostech. Vše v grafice GTNS. Pořadatelům jednotlivých závodů také dodáme grafické podklady pro prezentaci na sociálních sítích. U všech závodů bude „obrandována“ startovní respektive cílová rovinka. V místě závodu bude umístěna fotostěna, u které se bude možné vyfotit. Tato stěna bude také umístěna za stupni vítězů. Prezentace pomocí jednotné grafiky a brandingu přímo v místech závodů má jasný cíl zexkluzivnit celý seriál.

Komunikace a sociální sítě

Po vzoru světové série GTS se budeme snažit dodat co nejaktuálnější informace, a to jak před jednotlivými závody, tak přímo z dějiště závodů.

  • Webová prezentace: Kompletní informace k jednotlivým závodům jsou k dispozici na oficiálním webu GTS www.goldentrailseries.com
  • Facebook: Komunikovat budeme také na Facebooku a to na oficiální stránce Salomon Running, která umí lokalizovat uživatele a zobrazovat mu obsah vztahující se k zemi, ve které se nachází. Dále pro komunikaci využijeme naši FB stránku Salomon Trail Running.
  • Aktuální informace z dějiště závodů: V místě konání každého závodu budeme mít tým, který bude vše fotografovat a natáčet. Informace budeme ihned distribuovat na Facebook tak, aby měli fanoušci aktuální informace o dění v závodě.

Oficiální fanzóny

Na trase každého závodu zřídíme oficiální fanzónu, kde budou mít diváci k dispozici zvonce, nafukovací fandítka a další propagační předměty s logem Salomon. O těchto oficiálních fanzónách budeme předem informovat na našich Facebook stránkách.

Potvrzení sportovci týmu Salomon/Suunto pro GNTS CZECH AND SLOVAKIA

  • Jiří Čípa Reprezentant ČR v ultratrailu, běhu do vrchu a skyrunningu
    TOP10 umístění na MS a ME v ultratrailu
    Mistr světa v běhu do vrchu v týmové soutěži
    4. místo na MS v běhu do vrchu 2018
  • Jan Zemaník
    Jeden z nejlepších horských běžců v ČR
    Vítěz Beskydské sedmičky a LH24 
  • Jiří Petr
    Reprezentant ČR ve skyrunningu
    Dvojnásobný medailista z MČR ve skyrunningu
  • Pavel Brýdl
    Mistr ČR ve skyrunningu 2018
    Několikanásobný medailista z MČR ve skyrunningu
    Dvojnásobný vítěz závodu Dolomitenman
  • Peter Fraňo
    2. místo Slovak Skyrunning series 2018
    Dvojnásobný vítěz závodu Nonstop beh hrebeňom Nízkych Tatier
  • Matyáš Urban
    Reprezentant ČR ve skyrunningu (juniorská kategorie)
    Účastník světového poháru a MS ve skialpinismu
  • Tomáš Křivohlávek
    Reprezentant ČR ve skyrunningu (U23)
    Dvojnásobný mistr ČR ve skyrunningu (U23)

Základní informace o Golden Trail World Series

  • ZEGAMA – ŠPANĚLSKO / „Zegama je Zegama“ a to platí do písmene. Baskická běžecká horečka s asi těmi nejlpešími fanoušky a atmosférou na světě! Pouze šťastlivci získají startovní číslo a tím i možnost proběhnout se po nejvyšších vrcholech Baskicka s těmi nejlepšími běžci na světě.
  • MONT BLANC MARATHON – FRANCIE / Mont-Blanc marathon, to je doslova horská dráha v srdci nejvyšších evropských hor a nabízí ty nejkrásnější scenérie včetně dechberoucího pohledu na majestátní Mont Blanc.
  • DOLOMYTHS RUN SKYRACE – ITÁLIE / „Pekelný kuloár“. Doslova se budete muset vyškrábat až na vrchol Piz Boè ve výšce 3152m, přičemž nastoupáte přes 1700 výškových metrů. A z vrcholu to pustíte zase přímo dolů až do cíle v malebném Canazei. 
  • SIERRE-ZINAL – ŠVÝCARSKO / „Rychle a zběsile“. Nejrychlejší závod celé série. Zde se vždy sejde ta nejkvalitnější konkurence. Závod, jehož trať po úvodním stoupání vlastně stále klesá a často se rozhoduje v šíleně rychlém posledním kilometru.
  • PIKES PEAK – USA Cíl závodu je v neuvěřitelné nadmořské výšce 4.302m.n.m., což z něj činí „nejvyšší“ závod celé série. Spolu se Siere – Zinal zde také nejdéle odolávají traťové rekordy. Kdo a kdy je zlomí…?
  • RING OF STEALL SKYRACE – SKOTSKO „Skotské vertigo“ – nejtechničtější závod série v kouzelné, ale divoké a drsné skotské vysočině.

Cíle a poslání Golden Trail World Series

Golden Trail World Series spojuje tyto ikonické a kultovní závody ve zcela nový a revoluční koncept s jednoduchým a jasným schématem. Tři nejlepší výsledky ze šesti závodu stanoví průběžné pořadí a pošle 10 nejlepších mužů a žen bojovat o titul šampiona ve velkém finále. Diváci i běžci tak mohou být napjatí až do poslední chvíle a po celou sezónu sledovat soupeření světové běžecké elity. Ta se tak nesejde jen na jedné akci v roce, jako doposud, ale hned několikrát za sezónu. A to je také cílem Golden Trail World Series.

Golden Trail World Series je více než jen seriál běžeckých závodů, je to i oslava trail runningu jako fenoménu, oslava samotných běžců i fanoušků. Každá oslava ale nezbytně potřebuje i parádní párty, a proto Golden Trail World Series uspořádá každý rok svůj velký finálový závod v jiné a zcela mimořádné lokalitě. Top 10 mužů a žen z celkového pořadí po 6. závodech bude i spolu s jednočlenným doprovodem pozváno do velkého finále na sportovní výlet snů, kde budou mezi sebou bojovat o celkový titul a €5000 jako prize money pro absolutního vítěze a vítězku.

Aby sportovní soutěžení získalo i lidský a charitativně-prospěšný rozměr, Golden Trail World Series bude vždy a po celý rok shromažďovat prostředky a podporovat jeden vybraný charitativní projekt, spojený se zemí, kde se odehraje finálový závod. V roce 2019 Golden Trail World Series věnuje na charitativní účely částku 10 000 € a další prostředky budou získány rovněž crowdfoundingem. V roce 2019 se bude velké finále Golden Trail World Series konat na ANNAPURNA TRAIL MARATHON v Nepálu.

Další články

Holešov hostí v sobotu republikový šampionát v běhu na 10 000 metrů
25. dubna 2024 Závody, Petr Jelínek, foto: ČAS - Tomáš Edlman

Holešov hostí v sobotu republikový šampionát v běhu na 10 000 metrů

Moira Stewartová poběží v městě na pomezí Hané a Valašska již o svůj sedmý titul na této distanci. Martin Zajíc se pokusí dokonat zlatý hattrick. Mistrovství bude opět společné se Slováky. Stewartová se vrací na oblíbený šampionát Největší hvězdou mistrovství České republiky na dráhové desítce v Holešově je jednoznačně Moira Stewartová. Svěřenkyně Václava Janouška má ...

Istrijský maraton: prima závodění mezi vinicemi a po mořském pobřeží
23. dubna 2024 Závody, Adam Fritscher, foto: istrski-maraton.si

Istrijský maraton: prima závodění mezi vinicemi a po mořském pobřeží

Kdo hledá nevšední (a přitom dostupné) běžecké zážitky a už je omrzelý z velkých městských závodů, může si dopřát relativně nedaleko od českých hranic zajímavou alternativu. Istrijský maraton na krásném (a také krátkém) mořském pobřeží Slovinska letos oslavil svůj jubilejní desátý ročník. A byla u toho i početná výprava závodníků ...

V Ostravě se chystá v říjnu premiéra mezinárodního maratonu Emila Zátopka
19. dubna 2024 Závody, Šárka Mokrá, EZOG

V Ostravě se chystá v říjnu premiéra mezinárodního maratonu Emila Zátopka

V Ostravě startuje zbrusu nový maraton – na jediném certifikovaném okruhu, s mezinárodní účastní i televizním přenosem. Nese jméno legendárního běžce Emila Zátopka, který byl mimo jiné vyhlášen českým olympionikem století. Jeho součástí bude také 12. ročník Českého běhu žen Ostrava. V sobotu 26. října na Městském stadionu v Ostravě-Vítkovicích odstartuje ...

Hrochová zpět na půlmaratonském trůnu, premiéra Marčíka
14. dubna 2024 Závody, Michal Procházka, foto: ČAS - Jiří Marek

Hrochová zpět na půlmaratonském trůnu, premiéra Marčíka

V Pardubicích byli za teplého jarního počasí korunováni republikoví šampioni v půlmaratonu. Tereza Hrochová po suverénním výkonu získala svůj čtvrtý titul na této trati, Vladimír Marčík se po boji s Jiřím Homoláčem radoval vůbec poprvé. Tereza Hrochová vybojovala týden po startu na půlmaratonu v Praze svůj již třináctý titul napříč disciplínami. Poloviční maratonská ...

V Pardubicích se poběží o půlmaratonské tituly
11. dubna 2024 Závody, Michal Procházka, foto: ČAS - Martin Edlman

V Pardubicích se poběží o půlmaratonské tituly

Pardubický vinařský půlmaraton bude v sobotu 13. dubna opět hostitelem mistrovství České republiky. Hlavní hvězdou bude olympionička Tereza Hrochová, mužský závod nabídne duel Jiřího Homoláče s Vladimírem Marčíkem. Další půlmaraton na otočku Jasnou favoritkou na titul mezi ženami je loni absentující Tereza Hrochová. „Budu se otáčet ze soustředění stejně jako na Prahu, takže opět z plného tréninku,“ vzkázala šampionka z let ...

Třináctý ročník rodinného seriálu RunTour startuje 13. dubna
9. dubna 2024 Závody, RunTour

Třináctý ročník rodinného seriálu RunTour startuje 13. dubna

Šťastná třináctka! Už v sobotu 13. dubna odstartuje nová sezona ČEZ RunTour. Běžecký seriál, vloni co do účasti třetí největší u nás, vstoupí do svého 13. ročníku jako už tradičně v Českých Budějovicích. Zde je pro běžce připravena celá řada novinek v duchu hesla #JERADOSTBĚŽET. I přes navýšenou kapacitu je první letošní závod ...

Pražský půlmaraton ozdobil rekordem Keňan Sawe. Z domácích zvítězili Vebr a Hrochová
7. dubna 2024 Závody, RunCzech

Pražský půlmaraton ozdobil rekordem Keňan Sawe. Z domácích zvítězili Vebr a Hrochová

Vyprodaný 1/2Maraton Praha vyhrál suverénně Keňan Sabastian Kimaru Sawe, který o 23 vteřin vylepšil rekord závodu. Čas 58 minut a 24 sekund je pro něj nové osobní maximum, v historických tabulkách jde o dvanáctý nejrychlejší půlmaraton a nejlepší letošní výkon. Mezi ženami vyhrála Etiopanka Gete Alemayechu Teklemichael. Nejrychlejším českým běžcem ...

Pražský půlmaraton zlákal úřadujícího mistra světa Saweho
3. dubna 2024 Závody, RunCzech, foto: Eduard Erben

Pražský půlmaraton zlákal úřadujícího mistra světa Saweho

Na start sobotního 1/2Maratonu Praha se postaví i úřadující mistr světa na této trati Sabastian Kimaru Sawe. Po boku keňského šampiona z Rigy vyběhnou další zajímavá jména světové atletiky, ale také rekordních 15 500 běžců ze 115 zemí. "Každoročně do Prahy zavítají hvězdní vytrvalci, ale letos je to opravdu absolutní extratřída. ...

provozovatel

partneři českého běžeckého klubu